Hogyan végezzünk Backlink elemzést, és mire jó ez?

A backlinkek minden SEO kampány sarokkövei. Akár új vagy a keresőoptimalizálásban, akár csak egy kis frissítésre van szükséged, a backlink-elemzésnek a prioritási listád élén kell állnia. A backlink-elemzés az egyik legfontosabb SEO-tevékenység, amelyet bármely marketinges végezhet a láthatóság és a keresőmotorokban elfoglalt pozíció tekintetében. A backlinkek más webhelyekről származó linkek, amelyek visszamutatnak a saját webhelyedre. Amikor egy másik webhely elismerést akar adni neked valamiért, amit készítettél (pl. egy blogbejegyzés), akkor a saját webhelyén hivatkozik rá, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják. Ebben a cikkben igyekszem mindent bemutatni, amit kezdőként ezen a területen tudnod kell a backlink-elemzésről, többek között azt, hogy mik azok a backlinkek, miért fontosak, hogyan hatnak a webhelyedre és még sok minden mást!

Mi az a Backlink elemzés?

A backlink-elemzés a weboldaladra mutató linkek számának és minőségének felmérése. Ez a SEO-stratégia fontos része, és segíthet meglátni, hogy hol vannak gyenge pontok a linkprofilodban, és mely területeken tudnál javítani. A backlink-elemzés 5 különböző lépésre bontható:

  1. A linkek megtalálása – honnan jönnek a linkek
  2. A linkek elemzése – milyen típusú linkjei vannak és milyen minőségűek
  3. A hatás becslése – hogyan hatnak ezek a linkek a weboldaladra és a SEO-ra
  4. A linkek szerzése – hogyan szerezhetsz több linket
  5. A változások nyomon követése – hogyan követheted nyomon a fejlődését.

Miért fontos ez a SEO szempontjából?

Egy erős backlink-profil jelentősen fellendítheti webhelyed a keresőmotorok találati oldalain (SERP). A backlinkek a weboldalad “tekintélyként”, “elismerésként” érvényesítik a szakterületeden, és azt az üzenetet küldik a keresőmotoroknak, hogy megbízható vagy. Ezért a SERP-kben előkelőbb helyen kell szerepelned. A minőségi backlinkek száma nagyban segíthet abban, hogy webhelyed jobb helyezést érjen el a keresési találatokban. Minél előrébb rangsorolja webhelyed, annál több organikus forgalmat kapsz. Ez megnövekedett webhelyforgalomhoz és nagyobb bevételhez vezethet. Milyen jó is lenne egész nap csak a rendeléseket feladni, és a nap végén elkönyvelni a rengeteg profitot.

A linkek mellett elengedhetetlenül fontos az is, hogy a weboldalad tartalma szuper legyen. Gyors legyen az oldal, és sok időt töltsenek el a látogatók nálad. Tedd minél kényelmesebbé, élmény szerűbbé az oldalad látogatóknak. Te is szívesebben térsz vissza egy igényes rendezett üzlethelyiségbe, mint egy olyanba, ahol elavult berendezések vannak.

Hol kezdj bele a backlink-elemzésbe?

A backlink-elemzés első lépése a webhelyedre mutató linkek felkutatása. Ezt kétféleképpen teheted meg. Vagy manuálisan kereshetsz linkeket elveszve az internet mélységes bugyraiban, vagy használhatsz egy eszközt, amely automatikusan keresi őket. A manuális backlink-elemzés időigényes és nehezen nyomon követhető. Előfordulhat, hogy sok időt töltessz a nagyszámú linkek felkutatásával, ami fárasztó lehet. Ehelyett mindenképpen használj szoftvereket.

Az automatizált backlink-elemző eszközök megkönnyítik majd az életed. Az olyan eszközök, mint az Ahrefs, a Moz, a SEO Powersuite SEO Spyglass alkalmazása, Majestic és a SEMRush nagy adatbázisokkal rendelkeznek a backlinkinformációkról, amelyekben könnyen keresgélhetsz. Ezek olyan hatékony funkciókkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy nyomon kövesd és ellenőrizd a weboldalad fejlődését, miközben új linkek keresésén, és építésén dolgozhatsz.

Csak fizetős, drága szoftverekkel sikerül a backlinkeket megtalálni? Szerencsére nem. Bár az ingyenes verzióban korlátozottan találhatjuk meg az eredményeket, de azt is tudom, hogy a drágább szoftverekre sok kezdőnek vagy weboldal tulajdonosnak nincs pénze.

Nézd meg ezt a két oldalt, ahol pár másodperc alatt megnézheted a weboldaladhoz tartozó eredményeket.

https://www.seoreviewtools.com/valuable-backlinks-checker/

https://ahrefs.com/backlink-checker

Ahrefs backlink ellenőrző

És a találati lista.

Ahrefs backlink eredmény

Mire kell figyelni a backlinkek ellenőrzésénél?

Minden linkelemzés egyik legfontosabb része, hogy megnézzük a webhelyre mutató linkek horgonyszövegét. A horgonyszöveg az a szöveg, amely a link mellett félkövér betűkkel jelenik meg. Azért fontos megnézni a horgonyszöveget, mert ebből megtudhatják az emberek, hogy miről szól a webhelyed. Ha versenytársad webhelyém a “legjobb SEO szoftver” horgonyszöveggel hivatkozik a webhelyedre, az azt jelzi, hogy versenytársa oldala úgy gondolja, hogy nálad található a legjobb SEO szoftver.

Ha tudni szeretnéd, hogy miről szól egy weboldal, a horgonyszöveg az első hely, ahol ezt érdemes keresni. A linkelemzés során más dolgokra is érdemes odafigyelni. Meg akarsz győződni arról, hogy a linkek nem spammerek. Arról is meg kell győződj, hogy a linkek nem egy alacsony domain autoritással rendelkező webhelyen vannak. Egy másik fontos szempont. Ellenőrizzük, hogy a weboldalunknak jó legyen az URL cím szerkezete, hogy az újdonsült látogatókban ne keltsünk rossz benyomást.

Összefoglalás zárásként

A backlink-elemzés minden SEO-kampány fontos része. A minőségi backlinkek nagy száma segíthet weboldaladnak jobb helyezést elérni a SERP-ben. Minél hamarabb elkezded a backlinkek építését, annál hamarabb számíthatsz jobb eredményekre. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a backlink-elemzésből, gondoskodnod kell arról, hogy lépésről lépésre haladj. Ez megkönnyíti a folyamat nyomon követését, és segít a sikeres befejezésben.

Olvasd el a kulcsszó kutatáshoz tartozó cikkemet is.