Egy weboldal a Google találati listában akkor tud megjelenni, ha azt a keresőrobotok először fel tudják térképezni. Mindaddig, amíg a robot nem érik el a weboldaladat, addig a találati listában sem fog megjelenni, így látogatók sem fognak rá érkezni.

Ahhoz, hogy belefogjunk a SEO munkába és organikus forgalmat tudjunk a weboldalunkra terelni, első lépésben el kell érnünk, hogy megjelenjen az oldal a keresőben.

Épp ezért ebben a cikkben a Google indexelésről lesz szó, átbeszéljük miért és hogyan jelennek meg az oldalak a keresőben, mi alapján indexel és rangsorol a Google, de ahhoz, hogy mindent megérts kezdjük a legelején, beszéljük át az alapokat:

Mi az a feltérképezés, indexelés és rangsorolás?

Minden weboldal alapvetően 3 fázison megy keresztül mielőtt azt megjelenítené a találati listában a Google.

 • Oldalak Feltérképezése
 • Google Indexelés
 • Weboldal Rangsorolás

Oldalak feltérképezése

Az interneten több ezer új oldal jelenik meg naponta, a Google robotok feladata, hogy ezeket az oldalakat felkeresse és folyamatosan frissítse a rajtuk található tartalmakat. Vannak olyan oldalak, amit a botok már ismernek, és a rajtuk található külső linkek segítségével még több új oldalt tudnak megismerni, majd az azokon található linkek segítésével még többet.. és így tovább.

A Google készített egy rövid videot arról, hogy hogyan működik valójában a kereső, a video segítségével könnyedén meg tudod érteni a keresőrobotok működését.

 

Amikor egy kulcsszóra rákeresel a Google-ben az algoritmus számba veszi az összes abban a témában releváns oldalt, majd megvizsgálja a több mint 200 rangsorolási tényező segítségével, hogy az adott kulcsszóra melyik a leghitelesebb, és legrelevánsabb oldal a Google indexben, majd ez alapján létrehozza a találati listát, mindezt a másodpercek töredéke alatt.

Hogyan tudod gyorsítani a feltérképezése folyamatát?

A webhelytérkép beküldésével segíteni tudod a robotok munkáját, hiszen egy fájlban megkapja hierarchikus formában felépítve az oldaladon található összes linket.

A webhelytérkép létrehozásáról és működéséről már írtam korábban egy cikket, mit itt tudsz elolvasni.

Webhelytérkép beküldése Search Console-ba

A beküldéshez meg kell keresned a weboldalad webhelytérképének elérési útvonalát. Ha WordPress-t használsz és a Yoast Seo plugin-t, akkor a domained.hu/sitemap_index.xml URL címen fogod megtalálni.

Ezt az URL-t kell megadnod a Google Search Console > Wehelytérkép felületén.

Google Search Console hozzáadása

Sikeres beküldés majd ellenőrzés után a Search Console a ” A webhelytérképindex sikeresen feldolgozva” felirattal jelzi, hogy a térkép megfelelő.

Emellett a Google könnyebben tudja értelmezni a keresőbarát URL-eket, amiről itt olvashatsz bővebben: URL cím jelentése és felépítése SEO szempontból

Hogyan lehet megtiltani a feltérképezést?

Vannak olyan oldalak, ahol érdemes megtiltani a Google botok feltérképezését, ilyen lehet pl. a weboldalad admin felülete is.

Ezeket az utasításokat a robots.txt fájlban tudod megadni.

Ha meg akarod tiltani az összes keresőrobotnak, hogy feltérképezze az oldalad admin felületét, akkor a következő parancsot kell megadnod a robots.txt fájlban.

 

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Allow: /wp-admin/admin-ajax.php

Ha WordPress-t használsz ezek az utasítások nagy valószínűséggel automatikusan legenerálódnak a robots.txt-ben, amint valamilyen tartalmat töltesz fel az oldalra.

A weboldalad robotos.txt utasításait az alábbi URL megadásával tudod ellenőrizni,

domained.hu/robots.txt

Google indexelés

A már feltérképezett oldalakat a robotok elkezdik elemezni és megérteni, hogy miről szólnak, kielemzik a képeket, videókat, a szavak előfordulásának helyét, címsorokat, title-t és lényegében mindent, majd ezeket az információkat eltárolják a Google indexbe, ami lényegében egy hatalmas adatbázis tele weboldalakkal és azok tartalmaival.

Fontos, hogy a robotok elsősorban a szöveges tartalmak alapján tudják értelmezni az oldal, törekedj arra, hogy minden indexelt oldaladon legyen minimum 400 egyedi szó, ugyanis ha kevés az egyedi tartalom azok ronthatják az oldalad megítélését.

Amikor valamilyen kulcsszóra rákeresel a böngésződben, akkor a robotok az itt letárolt (indexelt) oldalakat fogja figyelembe venni, és ezek közül fogja kiválasztani a számodra legrelevánsabb találatot.

Úgy tudod a legkönnyebben megérteni a Google indexelést, ha egy hatalmas könyves boltot képzelsz magad elé, ahol megkéred az eladót, hogy segítsen neked megtalálni egy bizonyos könyvet. Az eladó elkezdi keresni az adott témába illő könyvek között az általad kiválasztottat, majd megtalálja, és oda adja neked pontosan azt, amit kerestél, ugyan így működik a Google is csak gyorsabb és nagyobb.

Google indexelés ellenőrzése

A site:domain.hu keresési operátor megadásával ki tudod listázni az összes olyan oldalad, ami szerepel a Google adatbázisában.

seolabor Google index

Ha csak egy bizonyos oldalt akarsz ellenőrizni, azt is meg tudod csinálni, csak a domain után meg kell adnod az adott oldal URL címét. pl. site:seolabor.hu/duplikacio

Ha nem jelenik meg a keresett oldal, akkor az nem szerepel a Google indexben.

Másik módszer, hogy a Search Console-ban ellenőrződ, hogy szerepel-e az adatbázisban a keresett oldal.

Meglévő URL indexelés ellenőrzése

A webhelytérkép beküldése mellett érdemes az egyes URL címeket is egyesével beküldeni a Google-nek, ez akkor lehet fontos, ha pl. új blogcikk jelenik meg az oldaladon, hiszen az a keresőnek egy teljesen új tartalom.

Az új blogcikk URL címének beküldéséhez, a Google Search Console kezelőfelületére lesz szükség:

 1. Másold ki azt az URL-t, amit indexeltetni akarsz
 2. Nyisd meg a Google Search Console felületét
 3. Másold be a Search Console felső keresőjébe az URL-T
 4. Várd meg, amíg a Google ellenőrzi az URL-t
 5. Végül fogadd el, a Google indexelés kérését
Új URL hozzáadása a Search Console-hoz

Fontos, hogy robotok azokat az oldalakat, nem tudják indexelni, ahol noindex címkét használsz, viszont arra is érdemes figyelned, hogy ha ugyan ezt az oldalt a robots.txt-ben is letiltod, akkor a noindex címkét nem tudja figyelembe venni a Google és előfordulhat, hogy bekerül az adott oldal az indexbe.

Weboldal rangsorolás

Az rangosolást a Google mindig az adott kulcsszóra megfelelően álltja elő, a cél minden esetben, hogy olyan találatok jelenjenek meg, ami a felhasználói keresésre választ tud adni.

Alapvetően az, hogy a te oldalad hanyadik a keresőben három tényezőtől függ,

 • Relevancia
 • Tartalom
 • Linkek

Relevancia

A relevanciát az határozza meg, hogy a keresett kulcsszóra neked mennyire fele meg a tartalmad, mennyire kapcsolódik ahhoz a témához? Ahhoz, hogy a te cikked legyen, a legrelevánsabb teljesen körbe kell járnod az adott témát és annak minden részletét.

Tartalom

A második fő rangsorolási faktor az maga a tartalom, a tartalmi optimalizálás kritikusan fontos, a jó helyezésekhez, törekedj arra, hogy a keresett kulcsszóra neked legyen legjobb, legkidogozottabb, legrészletesebb tartalmad és a Google jutalmazni fogja.

Helyezd el a kulcsszót a meta adatokban, URL-ben, a tartalomban, H-1-2-3 címsorokban, valamint a képek nevében, alternatív szövegében.

Linkek

A linkeknél arra kell figyelned, hogy hiteles minőségi és témába vágók legyenek, kerüld a katalógus gyenge minőségű linkfarmokat. Írj vendégcikkeket olyan hasonló közönségű weboldalakra, ahol egy a célközönség, de mégis más a termék / szolgáltatás. Ha különleges egészséges teákat árulsz, írhatsz vendégcikkeket egészséges életmóddal foglalkozó blogokra, annak előnyeiről, összetevőiről stb.

GYIK

 • Mi az a Google indexelés?

A már feltérképezett weboldalakat a Google kielemzi majd az ott található tartalmakat eltárolja egy adatbázisba, ami maga a Google index adatbázisa.

 • Mi alapján rangsorol a Google?

A Google a rangsorolást a relevancia, a tartalom és a linkek segítésével tudja meghatározni.

 • Honnan tudja a Google, hogy melyik oldalakat térképezheti fel?

A feltérképezést a robots.txt fájl-ban az utasítások megadásával tudod engedélyezni vagy tiltani.

 • Mennyi idő alatt indexel a Google?

Ha nem kérelmezed egy új bejegyzés indexelését, akkor pár napba is beletelhet mire a robotok feltérképezik, ha viszont beküldöd a Search Console-ba akkor, ezt az idő le tudod csökkenti pár órára.

Összegzés

Fontos, hogy a Google indexelés nem egyenlő azzal, hogy az oldalad jó helyen is fog szerepelni a találati listában.

Az indexelést követően csak elérhető lesz a weboldal, az igazi SEO munka azonban még csak ezután fog elkezdődni.